ODHAD NEMOVITOSTI

Jsou situace, kdy chceme vědět, kolik stojí určitý dům či byt. Třeba když uvažujeme o nákupu nebo prodeji nemovitosti, potřebujeme nejprve získat znalecký posudek. Někdy ale vystačíme pouze s odhadem tržní ceny. Jaký je mezi nimi rozdíl? A v jaké souvislosti se tyto pojmy používají?

V první řadě je dobré vědět, že v daný okamžik můžeme mít v ruce několik odlišných cen, které se týkají jedné nemovitosti. Jak je to možné? Je to jednoduché. Záleží především na tom, kdo odhad vypracoval a za jakým účelem.

Když uvažujeme o hypotéce, musíme znát hodnotu domu nebo bytu, který chceme koupit. V takovém případě dokument vypracovává bankovní znalec. Nemělo by nás vyděsit, když jím uvedená hodnota bude nižší než cena, za jakou nám bydlení nabízí realitní kancelář.

Banka je opatrná a chce vědět, kolik nám může s čistým svědomím půjčit. Pokud bychom úvěr nespláceli, naše nemovitost jí za určitých okolností „spadne do klína“. A je obrovský rozdíl, jestli ručíme malým domkem na vsi, kde lišky dávají dobrou noc, nebo jsme dostali úvěr na pořízení komfortního bytu v centru Prahy, kde je velký hlad po nemovitostech. Peněžní ústav si nemůže dovolit být prodělečný. Proto počítá raději s tím, že v případě nesplácení naši nemovitost prodá. A rozhodně nemůže čekat, až se objeví ideální kupec, který zaplatí tu nejvyšší cenu. Takže s velkou pravděpodobností na této transakci bude tratit.

Proto banka operuje s pojmem zadlužitelná hodnota (cena). Její výše se odvíjí od tržní (obvyklé) ceny, přesněji řečeno je vůči ní nižší zhruba o 10 až 20 %. Tržní cena je částka, za kterou se v dané chvíli obchodují srovnatelné nemovitosti ve stejné lokalitě. Pozor, neplést s kupní cenou, což je domluvená cena mezi prodávajícím a kupujícím, o níž žádný odhadce nerozhoduje.

Výše hypotéky tedy kopíruje výši zadlužitelné hodnoty. Banka půjčí méně, než jaká je reálná hodnota domu nebo bytu. Chce peníze půjčovat, a ne mít kvůli neplatičům na starosti řadu neprodejných nemovitostí. Odhad vypracovává bankovní znalec s minimálně 3letou praxí. Každá banka může spolupracovat s jiným okruhem znalců.

Koupili jste si vysněný dům, aniž byste žádali o hypotéku? Ani v tomto případě se bez posouzení hodnoty nemovitosti neobejdete, protože musíte jako kupec zaplatit státu daň z převodu nemovitosti. Vyhráno není ani tehdy, když nemovitost dostanete darem. Naše zákony nám ukládají povinnost uhradit darovací daň, a ta se opět vypočítává z hodnoty nemovitosti.

Život přináší i neradostné chvíle, například vyřizování pozůstalosti. Opět potřebujeme náležité podklady, abychom se v rámci dědického řízení vypořádali se spoludědici a mohli je případně vyplatit.

K rozdělení majetku dochází i při rozvodu. Opět se pro soudní účely zjišťuje, jakou hodnotu má v danou chvíli dům nebo byt, který jsme během manželství získali.

Vypracování odhadu trvá obvykle 1 až 2 týdny a cena se pohybuje v řádech tisíců korun. Záleží na typu nemovitosti, její velikosti, umístění, ale také na množství podkladů a způsobu tržního ocenění.

I na tomto výdaji se dá ušetřit. Je zapotřebí vědět, pro jakou příležitost dokument potřebujete. Pokud chcete nezávazně informaci, jakou má vaše nemovitost hodnotu, tak stačí požádat odhadce nebo solidní realitní kancelář. V takovém případě dostanete Tržní ocenění nebo Stanovisko k tržní hodnotě, a to za nižší cenu, než jaká se platí při vypracování znaleckého posudku. Existují však situace, kdy se bez odhadu od soudního znalce neobejdete. Tito odborníci figurují na oficiálním seznamu soudních znalců v souladu se zákonem č. 36/1967 Sb. o znalcích a tlumočnících.

 

Získejte lepší nabídky a ušetřete při stavbě nebo rekonstrukci rodinného domu

Bezplatná služba pro všechny

Vložit stavební záměr

Poslední články

Image
Odhad nemovitosti 26.01.2019

Jsou situace, kdy chceme vědět, kolik stojí určitý dům či byt. Třeba když uvažujeme o nákupu nebo prodeji nemovitosti, potřebujeme nejprve získat…
Přečíst článek


Image
Hypotéky v roce 2019 27.12.2018

Říká se, že kdo má židli, bydlí. Pokud vám ale nespadne do klína tučné dědictví, nejste rentiér nebo nemáte extra lukrativní zaměstnání, na vlastní…
Přečíst článek


Image
Jak postavit dům ? 02.10.2018

Chcete stavět dům a nevíte jak na to? Jak vybrat pozemek, komu zadat návrh, jaká povolení jsou třeba nebo jak vybrat dodavatele? Stavba domu je…
Přečíst článek